VEGANISM AND INTERSECTIONALITIES: HUMAN HEALTH, ANIMALS, ENVIRONMENT AND SOCIETY
Keywords:
veganism, vegan, animals, intersectionality, feminism, anticlassicism, anti-racismAbstract
This work intends to present veganism from a theoretical and methodological perspective of intersectionality. The arguments for why to adopt veganism, according to The Vegan Society, are: health, animal cause, environment and society. The present writing presents each one of them thinking about the possible intersections. First, we consider the fact that the consumption of products derived from animals is very bad for human health, especially for the poor and peripheral population, a process called nutricide. In the case of animals, the suffering is immense, especially for females, exploited as animals, females and mothers. Since agribusiness is only for profit, the speciesist relationship that humans establish with other animals will only change if the centrality of profit is changed. In the case of the environment, the people most affected by this model are black people. In the case of society, it is important to rethink the relationship with animals due to the diseases and pandemics generated by this bond. A theme dear to veganism must also be hunger. Agribusiness, thinking only of profit, gourmetizes certain products (including vegans) while many people go hungry. All themes demonstrate that veganism is a political and anti-oppression movement.
References
ABREU, G. O que motivou o abate de visons na Holanda e Dinamarca? USP, 2020. Disponível em: <https://jornal.usp.br/ciencias/o-que-motivou-o-abate-de-visons-na-holanda-e-dinamarca/>. Acesso em: 09 de dezembro de 2020.
ADAMS, C. (1990). Política sexual da carne: Uma teoria crítica feminista-vegetariana. 2ª edição. São Paulo: Alaúde, 2018.
AKOTIRENE, C. Interseccionalidade. 1ª edição. São Paulo: Editora Pólen, 2019.
ALIANÇA PELO MARXISMO E A LIBERTAÇÃO ANIMAL. XVIII teses do marxismo e exploração animal. Tradução de Monalisa Almeida Cesetti Gomyde. Revista latinoamericana de estudios criticos animales, n. 6, v. 10, 2019. p. 178-198.
ALMEIDA, S. Racismo estrutural. Belo Horizonte: Letramento, 2018.
ANDRADE, P. Evolução do consumo de carnes no Brasil e no mundo. Brasil: Scot consultoria, 2019. Disponível em: <https://www.scotconsultoria.com.br/imprimir/noticias/50115>. Acesso em: 17 agosto 2020.
BEAUVOIR, S. (1949). O segundo sexo: fatos e mitos. Rio de Janeiro: Nova Fronteira, 2016. 1 v.
BOHIER, C. N.; SILVEIRA, L. A necropolítica sobre gestação e maternidade: o posicionamento ético-político do(a) Psicólogo(a) no Sistema Único de Saúde (SUS). Dignidade Re-Vista, v.6, n.10, jul 2020.
BOHIER, C. N., SOUZA, L. G. S. Consumo de produtos derivados de animal: justificativas para o carnismo. [artigo submetido]
BRITISH DIETETIC ASSOCIATION. British dietetic association confirms well planned vegan diets can support healthyliving in people of all ages. BDA, 2017. Disponível em: <https://www.bda.uk.com/resource/british-dietetic-association-confirms-well-planned-vegan-diets-can-support-healthy-living-in-people-of-all-ages.html>. Acesso em 23 de fevereiro de 2021.
BRUERS, S. In defense of eating vegan. Journal of agricultural and environmental ethics, v. 28 , n., 4, p. 705-717, 2015.
CARMO, I. (2013). “Viva o feminismo vegano!”: Gastropolíticas e convenções de gênero, sexualidade e espécie entre feministas jovens. (Dissertação de mestrado). Disponível em <https://repositorio.ufba.br/bitstream/ri/18540/1/Disserta%c3%a7ao%20de%20%c3%8dris%20Nery%20do%20Carmo.pdf>.
CASTRO, L. Falatório: participação e democracia na Escola: 1 ed. Rio de Janeiro: Editora Mauad, 2010.
Definition of veganism. The Vegan Society. Disponível em: <https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism>. Acesso em: 19 de setembro de 2020.
DELFORT, C. Dominion. Melbourne: 2018. Disponível em: <https://www.youtube.com/watch?v=LQRAfJyEsko>. Acesso em 13/10/2020.
EMBRAPA. Estatísticas | Desempenho da produção. Santa Catarina, 2019. Disponível em: <https://www.embrapa.br/suinos-e-aves/cias/estatisticas>. Acesso em: 15 agosto 2020.
FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2012). Criar cidades mais verdes. Rome: Italy.
___. Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2006). Livestock’s long shadow: environmental issues and options. Rome: UN.
FERNANDES, S. Pedagogia crítica como práxis marxista humanista: perspectivas sobre solidariedade, opressão, e revolução. Educação & Sociedade, Campinas, v. 37, n. 135, p. 481-496, abr-jun, 2016.
FLOR, T. O que é racismo ambiental. Portal Geledés, 2020. Disponível em: <https://www.geledes.org.br/o-que-e-racismo-ambiental/>. Acesso em: 07 de dezembro de 2020.
FREIRE, P. (1970). Pedagogia do oprimido. 17ª edição. Rio de Janeiro: Paz e Terra, 1987.
GRIGORI, P. 118 agrotóxicos são aprovados durante a pandemia, liberação é ‘serviço essencial’. Disponível em: <https://reporterbrasil.org.br/2020/05/96-agrotoxicos-sao-aprovados-durante-a-pandemia-liberacao-e-servico-essencial/> . Acesso em: 15 de outubro de 2020.
HERCULANO, S; PACHECO, T. Racismo ambiental, o que é isso. Rio de Janeiro: Projeto Brasil Sustentável e Democrático: FASE, 2006.
HOLT-GIMENEZ, E. We Already Grow Enough Food For 10 Billion People -- and Still Can't End Hunger. Huffpost, 2012. Disponível em: <https://www.huffpost.com/entry/world-hunger_b_1463429?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAANsmXv2yrNBmZTc6g-SNuxBfY_X98MFI_L_lcU_Blg07WLvLQmKqZ2oaOARThkBRneqrjlbZqe-x3AlUBK6GB5A976ILZaa6hPqArUf20HV8cka-ZVZjNqipPV1ZLokw0FDxhY6xIMrUHqHWYSwBleSsDfKGh8EAe2ZiZl1zMfw0>. Acesso em: 09 de dezembro de 2020.
IBOPE. Pesquisa de opinião pública sobre vegetarianismo. Brasil: IBOPE, 2018. Disponível em: <https://www.svb.org.br/images/Documentos/JOB_0416_VEGETARIANISMO.pdf>. Acesso em: 17 agosto 2020.
JOY, M. Why we love dogs eat pigs and wear cows: An introduction to carnism, the belief system that enables us to eat some animals and not others. San Francisco: Conari Press, 2010.
LONDERO, D. “Você é o que você come”:o veganismo enquanto estilo de vida e ativismo político. 2019. 109f. Dissertação de mestrado - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2019.
MARGULIS, S. Causes of deforestation of the Brazilian Amazon. World Bank Working Paper n. 22. Washington: World Bank, 2003.
MELINA, V., CRAIG, W., & LEVIN, S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 116, n. 12, 1970-1980, 2016. doi: 10.1016/j.jand.2016.09.025.
MOTA, AN. G.; SANTOS, K. W. (Orgs). Libertação animal, libertação humana: veganismo, política e conexões no Brasil. 1ª edição. Juiz de Fora, MG: Editora Garcia, 2020.
PAIM, C. S. & ALONSO, W. J. Pandemias, saúde global e escolhas pessoais. Tradução de Liane Reis. Alfenas (MG): Cria Editora, 2020.
PEDRO, N. Dieta vegetariana – factos e contradições. Medicina interna, v.17, n.3, 2010.
RIBEIRO, D. Quem tem medo do feminismo negro?. São Paulo: Schwarcz. 2018.
SANTOS, M. P. A., NERY, J. S., GOES, E. F., SILVA, A., SANTOS, A. B. S., BATISTA, L. E., & ARAÚJO, E. M. População negra e COVID-19: Reflexões sobre racismo e saúde. Estudos Avançados, v. 34, n.99, p.225-243, 2020.
SANTOS, M.; GLASS, V. (Orgs). Altas do agronegócio: fatos e números sobre as corporações que controlam o que comemos. Rio de Janeiro : Fundação Heinrich Böll, 2018.
SOUZA, ATKINSON & MONTAGUE. Perceptions about veganism. Vegan Society, 2020. Disponível em: <https://www.vegansociety.com/get-involved/research/research-projects/perceptions-about-veganism>. Acesso em: 12 de fevereiro de 2021.
SINGER, P. (1975). Libertação animal. Porto Alegre: Lugano, 2004.
THOMPSON, J. B. (1990). Ideology and modern culture. Critical social theory in the era of mass communication. Cambridge: Polity.
VAINER, L. Entre o encardido, o branco e o branquíssimo: branquitude, hierarquia e poder na cidade de São Paulo. 1ª edição. São Paulo: Veneta, 2020.








